آیا رئیسی کاندیدای انتخابات خواهد شد؟-راهبرد معاصر
حکم جدید حسین هدایتی صادر شد | محکومیت ۱۲۰۰ میلیارد تومانی فرمانده نیروی زمینی سپاه: پرندۀ فوق سبک حامل شهید مازندرانی براثر «گیر کردن» و «اصابت پره به کابل برق» سقوط کرد پزشکیان به باکو می‌رود صابر برزکار شرور مسلح معروف به هلاکت رسید + عکس بخشنامه عارف به کلیه دستگاه‌های اجرایی و استانداری‌ها درخصوص بکارگیری جوانان، زنان و اقوام در سطوح مدیریتی معاون سیاسی سپاه: مردم ایران در مسیر درست تاریخ ایستاده اند | جوانان تحت تاثیر جنگ روانی دشمنان قرار نگیرند فرمانده نیروی دریایی ارتش: ناو هواپیمابر، ۱۶ ناوشکن و ناوچه آمریکا را در منطقه رصد می‌کنیم | محموله نفتی توقیفی را پس گرفتیم استانداران جدید بوشهر و استان مرکزی معرفی شدند پزشکیان خطاب به سران رژیم اسرائیل: تجاوز به حریم و امنیت خود را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم | اگر آتش‌بس را بپذیرند ممکن است در نوع و شدت پاسخ ما اثر داشته باشد حسین طائب: آمریکا به دنبال جنگ مدیریت شده است | از آنجایی که فکر نمی‌کنید تصویر آمریکا و اسرائیل عوض خواهد شد سرکرده تروریست‌های حادثه تفتان به هلاکت رسید + عکس نامه همسر شهید جهاندیده خطاب به رهبر انقلاب + ویدئو جانشین فرمانده‌کل سپاه: عملیات وعده صادق ۳ حتمی است شایعات درباره سردار قاآنی برای چه بود؟ | توضیحات جدید سخنگوی سپاه سردار مرتضوی‌: تروریست‌های تفتان را ۱۵ ساعته به هلاکت رساندیم
راهبرد معاصر بررسی می‌کند؛

آیا رئیسی کاندیدای انتخابات خواهد شد؟

علیرغم مطالبه عمومی و درخواست جریانات مختلف اصولگرا و تاکید بسیاری از کاندیداهای احتمالی بر حمایت یکپارچه از آیت‌الله رئیسی در انتخابات 1400، وی تاکنون اظهارنظر رسمی در خصوص حضور و یا عدم حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری نداشته است. این در حالی است که همگان منتظر هستند ایشان حضور و کاندیداتوری خود را رسما اعلام کند.
تاریخ انتشار: ۲۳:۲۴ - ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ - 2021 April 25
کد خبر: ۸۵۲۵۵

آیا رئیسی کاندیدای انتخابات خواهد شد؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ در ادامه درخواست‌ها برای کاندیداتوری آیت‌الله رئیسی در انتخابات پیش رو، بیش از ۲۲۰ نماینده مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای خطاب به سید ابراهیم رئیسی با تشریح وضعیت و شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور و تبیین شاخص‌های رئیس قوه مجریه مطلوب آینده، از وی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۲۸خرداد دعوت بعمل آوردند. نامه‌ و درخواستی که برخلاف فضاسازی رسانه‌های جریان اصلاحات، هیچ مغایرتی با قانون اساسی و آیین‌نامه داخلی مجلس ندارد و در ادوار قبلی مجلس نیز درخواست‌ها و حمایت‌های مشابه‌ای از شخصیت‌های مختلف برای حضور در انتخابات صورت گرفته است.

 

 در این میان برخی از فعالان سیاسی معتقدند درخواست رسمی نمایندگان مجلس از آیت‌الله رئیسی برای کاندیداتوری در انتخابات پیش رو می‌تواند در صورت پیروزی در انتخابات، موضوع نظارت مجلس بر دولت را تحت‌الشعاع قرار دهد. در همین زمینه عبدالله گنجی فعال سیاسی و رسانه‌ای جریان اصولگرا در واکنش به این دعوت‌نامه در توییتی نوشت: «٢٢٠نماینده محترم مجلس که از جناب رئیسی درخواست حضور در انتخابات کرده‌اند حتما دلسوزانه است.اما نگاه فرامتی به درخواست خود نداشته‌اند.در نظام پارلمانی چنین امری معقول است اما در نظام ریاستی این سؤال طرح می‌شود که با فرض پیروزی،فردای انتخابات چگونه می‌خواهند بر دولت نظارت کنند؟»

 

این در حالی است که اشتراک اهداف و دیدگاه‌های کلی نافی اختلاف‌نظرها و تفاوت در سلیقه‌ها نیست. به عبارت دیگر همگرایی و وحدت قوه مجریه و مقننه در استراتژی‌های کلان علاوه بر اینکه مانع نظارت قانونی مجلس بر قوه مجریه نیست ، می‌تواند مانع از اختلافات فرسایشی، منازعه‌گرایی و معطل شدن اجرای مصوبات شده و مسیر حل مشکلات با همکاری نزدیک دو قوه هموارتر شود.

 

آیا رئیسی کاندیدای انتخابات خواهد شد؟

 

نمایندگان در این نامه ضمن احترام به سایر شخصیت‌هایی که برای حضور در عرصه انتخابات آتی ریاست‌جمهوری اعلام آمادگی کرده‌اند و اذعان به توانمندی‌ها و صلاحیت‌های آنها تاکید کرده‌اند: «بر این اعتقادیم که از منظر شمولیت شاخص‌ها و نیز توان اجماع‌سازی سیاسی و جذب آرای اکثریت مردم، جنابعالی نامزد اصلح و اولی به شمار می‌آیید». نمایندگان ملت در تبیین شاخص‌های رئیس قوه مجریه مطلوب آینده آورده‌اند: «مردم و نظام اسلامی ایران در آینده پیش رو رئیس‌جمهوری می‌خواهند که بجای فرافکنی، مسئولیت‌پذیر باشد. به جای منازعه‌گرایی با سایر نهادها و قوا بر همدلی و وفاق تاکید داشته باشد. به جای تکیه بر وعده‌های پوشالی بیرونی، به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های درونی و داخلی اتکا کند. به جای تخطی و دور زدن قانون و نهاد قانونگذاری، بر مدار و در مسیر قانون حرکت کند. به جای روزمرگی، برنامه‌محور و آینده‌نگر باشد. به جای تئوری بافی بی‌حاصل، بر اقدام و عمل جهادی تمرکز کند».

 

با نزدیک شدن به زمان ثبت‌نام کاندیداها در انتخابات ریاست جمهوری، ضمن افزایش تعداد کاندیداها، مطالبه جریانات سیاسی و افکار عمومی برای حضور آیت‌الله رئیسی در انتخابات نیز بیشتر شده است. با توجه به شرایط کنونی جامعه و حضور اصلاح‌پذیر آیت‌الله رئیسی در قوه قضاییه، به نظر می‌رسد «سید ابراهیم رئیسی» تنها نامزدی  است که قدرت رای‌آوری او بیش از دیگران است. بر اساس نظرسنجی‌های صورت گرفته اقدامات اصلاحی وی در قوه قضاییه، روحیه بالای خدمت و نگاه فراجناحی رئیسی در کنار دغدغه جدی آینده کشور و عزم و اراده برای خروج کشور از وضعیت نگران‌کننده فعلی ، وی را در این مقطع به اصلی‌ترین گزینه انتخابات آتی جامعه تبدیل کرده است. او که 16 میلیون رای از خرداد 96 در توشه خود داشت، نه تنها آنها را حفظ کرد بلکه به اذعان بسیاری از اصلاح‌طلبان توانسته است که آن را نیز ارتقا دهد. حجت‌الله عبدالملکی از چهره‌های نزدیک به آیت‌الله رئیسی در توئیتی با هشتگ انتخابات ۱۴۰۰نوشت: «سلام علی ابراهیم» این توئیت با واکنش علی نادری مدیر روابط عمومی قوه قضاییه روبرو شد و در پاسخ به عبدالملکی نوشت: «آقای دکتر سلام لطفاً آرزوها و علاقه‌مندی‌ها رو در قالب خبر اعلام نکنید.» عبدالملکی هم در پاسخ به نادری نوشت: «سلام برادر این خبر نیست این یک دعوته ... کشور به حضور #آیت_الله_رئیسی نیاز داره. امیدواریم دعوت مردم رو ببینن و بپذیرن.»

 

 علاوه بر حمایت یکپارچه اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی از کاندیداتوری آیت‌الله رئیسی که در صورت حضور و پیروزی در انتخابات آتی می‌تواند الگویی از همگرایی میان قوا در تاریخ انقلاب اسلامی به شمار آید، موضوع کاندیداتوری یا عدم کاندیداتوری سید ابراهیم رئیسی برای جریانات مختلف اصولگرایی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. چراکه کاندیداتوری او به اجماع حداکثری در جریان اصولگرا می‌انجامد و عدم کاندیداتوری وی به حضور متعدد نامزدهای اصولگرا در عرصه انتخابات. در میان احزاب اصولگرا و اکثر کاندیداهایی که برای انتخابات اعلام آمادگی کرده‌اند تقریبا هیچ‌کس مخالف حضور آیت‌الله رئیسی در انتخابات نیست و همگی در این زمینه اتفاق‌نظر دارد، یکدستی و اجماعی که می‌شود گفت بی‌سابقه است.

 

 با این وجود علیرغم مطالبه عمومی و درخواست جریانات مختلف اصولگرایی و تاکید بسیاری از کاندیداهای احتمالی بر حمایت یکپارچه از آیت‌الله رئیسی در انتخابات 1400، وی تاکنون اظهارنظر رسمی در خصوص حضور و یا عدم حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری نداشته است. این در حالی است که همگان منتظر هستند ایشان حضور و کاندیداتوری خود را رسما اعلام کند، هم جبهه نیروهای انقلاب و هم کاندیدا‌هایی که در این عرصه ورود پیدا کرده‌اند و هم جبهه اصلاحات که می‌خواهند ببینند گزینه نهایی اصولگرایان چه کسی است‌؟ اصلاح‌طلبان رادیکال که تلاش داشتند از سید حسن خمینی به عنوان کاندیدای پوششی خود در انتخابات پیش رو استفاده کنند با انصراف یادگار امام (ره)، دچار بحران تشکیلاتی شده‌اند و تاکنون علیرغم تشکیل ساز و کار اجماع ساز، نتوانستند در حمایت از یک کاندیدای واحد به جمع‌بندی برسند. البته به عقیده برخی از کارشناسان این تشتت آراء و اختلاف‌نظرها در جبهه اصلاحات ممکن است یک تاکتیک انتخاباتی باشد تا مانع از سیبل توجه و احتمالا انتقادهای رقبا نسبت به او شوند.

 

ادعای کاهش جذابیت انتخابات در صورت حضور آیت الله رئیسی

در این میان با توجه به اذعان فعالان جریان اصلاحات به پیروزی قطعی آیت‌الله رئیسی در انتخابات پیش رو در صورت حضور، کاربران و البته کنشگران اصلاح‌طلب این روزها با حضور در شبکه‌های اجتماعی مختلف به‌خصوص «کلاب‌هاوس» به ‌نحوی با اطمینان می‌گویند که رییسی وارد گود انتخابات نمی‌شود و نام‌نویسی نمی‌کند یا گروهی که معتقدند چون سید حسن خمینی از حضور در انتخابات انصراف داده احتمالا رییسی هم از حضور در انتخابات منع خواهد شد. در همین راستا اخیرا «جوادی حصار» از فعالان جریان اصلاحات با بیان اینکه اصولگرایان هنوز گزینه مورد اجماع و رای آوری ندارند عنوان کرده بود: «ممکن است که رئیسی در دقیقه ۹۰ از سوی رهبری برای حضور منع شود و رهبری بگویند که عملکرد خوبی در قوه قضائیه دارید و در همان‌ جا به کار خود مشغول باشید». در ادامه همین خط رسانه‌ای، برخی از رسانه‌های اصلاح‌طلب و حتی فعالان سیاسی نزدیک به علی لاریجانی مدعی هستند حضور آیت‌الله رئیسی موجب سرد شدن تنور انتخابات و کاهش جذابیت آن می‌شود. در همین زمینه «محمد مهاجری» در گفتگو با نامه نیوز عنوان می‌کند: «معتقدم عدم کاندیداتوری آقای رئیسی انتخابات را جذاب‌تر خواهد کرد چون تعداد بیشتری کاندیدا پا به صحنه می‌گذارند و نتیجه انتخابات نیز از قبل معلوم نیست. در این صورت امید مشارکت بیشتر مردم در انتخابات افزایش پیدا می‌کند.»

 

برخی از جریانات سیاسی در حالی حضور آیت‌الله رئیسی را موجب کاهش جذابیت انتخابات و به طبع آن کاهش مشارکت انتخاباتی می‌دانند که سوء مدیریت دولت در سال‌های اخیر موجب به وجود آمدن شرایط بد اقتصادی و معیشتی شده و همین امر نارضایتی افکار عمومی را به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش داده است. در چنین وضعیتی که جامعه با فشار روحی و روانی مواجه است، برخلاف ادعای برخی از جریانات سیاسی، حضور آقای آیت‌الله رئیسی می‌تواند مایه دلگرمی مردم و تشویق آنان برای حضور در پای صندوق‌های رای و بالا رفتن مشارکت انتخاباتی شود.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده